Elektronsko podpisovanje postaja vse bolj realnost. Zato je v ODOSu podprto že od nekdaj. Do nedavna ni bilo tako zelo razširjeno med uporabniki. Sicer pa ODOS že od vselej omogoča elektronsko potrjevanje in podpisovanje zadev in dokumentov.

Moderen način dela, ki ga je pospešila pandemija, ki smo ji bili priča pretekli dve leti, pa sta uporabo e-podpisovanja pospešila in prestavila » v višjo prestavo«. K temu je pomembno prispevala tudi sprememba zakonodaje, ki je organom državne in lokalne uprave zapovedala medsebojno izmenjavo dokumentov po elektronskih poteh, kar je pripeljalo do množične uporabe e-podpisovanja.

Sistem ODOS že več let omogoča E-podpisovanje s kvalificiranim digitalnim potrdilom (KDP) tudi s pametnimi mobilnimi napravami z Android in iOS operacijskim sistemom. S pomočjo podpisne aplikacije ODOSign pa lahko uporabniki ODOSa podpisujejo in potrjujejo zadeve in dokumente v sistemu ODOS tudi preko pametnih mobilnih naprav.

Da uporabnik lahko e-podpisuje, mora imeti v ODOSu registrirano KDP, s katerim podpisuje zadeve in dokumente v ODOSu s pomočjo osebnega računalnika. Da pa lahko uporabnik e-podpisuje s pametnimi mobilnimi napravami, mora svoje KDP registrirati v podpisni aplikaciji ODOSign na ustrezni pametni mobilni napravi.

Uporabnik dostopa do ODOSa prek spletnega brskalnika na pametni mobilni napravi (npr. Safari), zadeve in dokumente pa e-podpiše z aplikacijo ODOSign, ki se aktivira v procesu podpisovanja.

Postopek registracije KDP je preprost in ga po navodilih lahko opravi uporabnik sam ali pa mu pomaga naša prijazna služba podpore. Prednost tega je, da svojega kvalificiranega digitalnega potrdila uporabnik ne namesti na pametni napravi in se s tem ne izpostavi možnostim zlorab.

Aplikacijo ODOSign namestite brezplačno iz App store in Google play.